Po dobu platnosti mimořádných vládních opatření k zamezení šíření koronaviru rušíme platbu dobírkou. Za nepohodlí se omlouváme.

Domácí horká čokoláda

Tento recept na horkou čokoládu evropského typu je jednoduše skvělá záležitost. Doma si ho zvládne udělat každý. Základem je kvalitní čokoláda, ze které spolu s mlékem a trochou tmavého cukru snadno vykouzlíte tak lahodný nápoj, že už nejspíš jinou horkou čokoládu nebudete chtít. V jednom šálku mohou vaše chuťové buňky procestovat celý svět a objevit i ty nejjemnější chuťové tóny, které v samotné čokoládě nejsou tak výrazné.

Horka-cokolada-hrnicek-zatisi-cokobanka-cz-1024

Vykouzlete si lahodnou horkou čokoládu

Díky spojení s mlékem a tmavým cukrem se chuťové vlastnosti čokolády lehce znásobí. Možná ucítíte na jazyku intenzivnější travnaté tóny zemitějších čokolád, nebo jemnější citrusové či bobulové aroma čokolád s ovocnými tóny. Nebojte se experimentovat a objevovat. Pokud při výběru čokolády vsadíte na kvalitu, objevíte nekonečný vesmír chutí, který se skrývá v přirozenosti kakaových bobů získaných z nejrozmanitějších plantáží světa.

Pokud navíc boby smícháte s teplým mlékem, jejich jedinečnost ještě vynikne. Na pozoru buďte jen před množstvím obsaženého cukru v čokoládách, který patří ke spolehlivým zabijákům přirozené chuti.

Chcete raději jemnější čokoládu? Vsaďte na klasiku s neutrální vyváženou chutí, kterou vám zajistí směs odrůd kakaových bobů. Najdete ji u tmavé horké čokolády Michel Cluizel Kayambe 72% vytvořené z pečlivě vybrané kombinace různých druhů kakaa z centrální Ameriky, Afriky a Jávy. Nebo zkuste čokoládu Bonnat Porcelana Venezuela 75% jemné a vyvážené chuti, pojmenované po nejčistší formě odrůdy Criollo původem z Venezuely, kterou znalci považují za nejlepší na světě.

Rádi experimentujete s výraznějšími tóny? Pak doporučujeme sáhnout po kyselkavějších čokoládách, které vám otevřou nové obzory chutí z exotických dálek. Vyzkoušejte jednodruhové čokolády, jako je 75% čokoláda Francois Pralus připravená z kakaových bobů odrůdy Criollo pěstovaných na Madagaskaru.

Zkuste také zemitější tóny odrůdy Forastero pěstované v Ghaně v 75% čokoládě od Francois Praluse. Tato čokoláda vás překvapí svými sytými tóny tropického ovoce.

Krásnou přehlídku chuťových možností zažijete také s čokoládou Akesson Madagaskar Criollo Bio 75%, kde najdete jak zemité, tak kořeněné a ovocné chuťové tóny.

horka-cokolada-tekuta-cokobanka-cz

Umění degustace

Ještě než se pustíme do samotné výroby horké čokolády, vyberte si nejprve tu pravou, která poslouží jako základ pro tento lahodný nápoj. Umění degustace vám otevře cestu plnou překvapení a potěšení pro všechny vaše smysly! Naučíte se vnímat jemné tóny a rozdíly chutí a váš požitek z čokolády bude mnohem intenzivnější. Inspirujte se – návod na umění degustace všemi smysly najdete zde

Ingredience (na 2 hrníčky horké čokolády)

450 ml plnotučného mléka (Pokud máte rádi čokoládu krásně hustou, nahraďte mléko 12% smetanou.)

1 lžička hnědého cukru (Dáváte přednost čokoládě čisté chuti? Pak cukr vynechte!)

1 a půl hrníčku sekané 70-75% čokolády

Na ozdobu skořici, kardamon, špetičku chilli, soli či kurkumy, drcených mandlí nebo jemné čokoládové hoblinky

cluizel.cokolada-pecicky na vareniAutor: Michel Cluizel

A jde se na to!

Smíchejte si v širší misce, hrnečku s uchem nebo rendlíku přibližně polovinu mléka (225 ml) a hnědého cukru.

Misku/hrneček/rendlík ponořte do horké vodní lázně v širším hrnci a za občasného míchání mléko zahřívejte. Poté vmíchejte čokoládu a směs stále zahřívejte, až přivedete vodní lázeň k varu. Míchejte další 3 minuty, až směs zhoustne a bude krásně lesklá a hladká. Čokoláda by na okamžik měla také projít varem, díky vodní lázni se však nepřipálí. :)

Pak přimíchejte podle chuti zbytek mléka. Máte čokoládu raději pěkně hustou tak, že v ní stojí lžička, jak to milují Francouzi? Nebo raději jemnější konzistenci ála kakao? Vylaďte si ji podle sebe. Je to jen na vás a na množství přidaného mléka či smetany. Za pomalého míchání pak ohřívejte dalších 4 až 5 minut.

Poté misku s čokoládou vyjměte z horké lázně a nalijte si horkou lahůdku do oblíbeného hrnečku. A servírujte! Okamžitě! Vaše chuťové buňky zažijí čokoládovou slast a vy si tohle malé potěšení můžete zpříjemnit třeba špetkou oblíbeného koření: skořice, kardamonu, chilli, kurkumy nebo je libo drcené mandle?

Pro nás je tato horká čokoláda absolutně nejoblíbenější nápoj. Chuť čistě rozpuštěné čokolády je ryzí, bez zbytečných přísad a je skvělým společníkem při chvílích domácí pohody.

Horké čokolády v Čokobance

Vyzkoušejte také horké čokolády od našich oblíbených čokolatiérů Francois Praluse, Michela Cluizela, Stéphane Bonnata nebo bio elixír od Ajaly. Skvěle poslouží nejen pro horké nápoje, ale také na přípravu dezertů. Vše najdete v našem e-shopu zde