Inspiraci se meze nekladou. O to víc to platí při vaření, pečení a kuchtění všeho druhu. Proto jsme oslovili s nabídkou na otestování našich čokoládiček blogerku reBarbora's kitchen, která si s láskou užívá všechno kolem vaření a jídla. Výsledkem je tenhle už na pohled báječný čokoládovo-ricottový koláč, který lze snadno připravit i v bezlepkové variantě. Přesvědčte se ale sami a s chutí do pečení. :-D
Koláč plný lahodné čokolády, nádherně vláčný díky ricottě. Skvěle chutná jen tak, posypaný kakaem nebo maldon solí, ale sluší mu i kopeček vanilkové či čokoládové zmrzky, zakysaná smetana/creme fraiche nebo šlehačka. Taky ho ráda podávám s ovocem.
Čokoládu vybírejte kvalitní, ideálně s poměrem kakaa mezi 45–70 %. Podle toho si také můžete upravit poměr cukru, čím více hořká čokoláda, tím víc cukru koláč snese. Více bude čokoládě ladit cukr třtinový.
Čokoládu jsem dostala na ochutnávku z Čokobanky a vřele vám ji, s klidným svědomím, doporučuji. Je neskutečně lahodná! Nemám tolik v oblibě čokolády, které mají více jak 80%, ale tady mi i 100% chutnala. Hodně mile mě překvapila kávoláda, kde se chuť kávy dokonale snoubí s čokoládou a je z toho úžasný chuťový zážitek. Z čokolád jsem opravdu nadšená (a není to jen tím, že jsem čokoholik :-)), jsou jemné a plné chuti, a tak, pokud si také rádi dopřáváte výbornou kvalitní čokoládu, mám pro vás navíc slevu 10 % při použití kódu - REBARBORA10.
A teď už ke koláči, snad si jej také zamilujete jako my! :-)
Náročnost: snadné Čas: cca 1 h Počet porcí: forma o průměru 20 cm Potřebujete: 250 g ricotty 3 velká vejce 90 g třtinového cukru 100 g čokolády s větším podílem kakaa 50 g hladké mouky (může být i mandlová nebo mix)
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Troubu předehřejte na 180°C.
Žloutky a bílky oddělte. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé, nadýchané pěny (trvá to cca 7–8 min). Poté k nim přidejte ricottu a opět šlehejte. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a mouku.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh poté jemně, opatrně vmíchejte k připravenému základu a hotové těsto nalijte do formy. Formu s těstem vložte do trouby a pečte 30–40 min. Když budete posléze zkoušet špejlí, pořád na ní bude ulpívat těsto, ale ne syrové. Pokud by vám špejle zůstala suchá, je koláč přepečený, na to si dejte pozor, vnitřek má být lehce do krémová.
Koláč výborně chutná vlažný i studený. Doladit jej můžete ovocem, zmrzlinou nebo smetanou. Po vychladnutí doporučuji poprášit koláč kakaem.
TIP: Klasickou mouku je dobré nahradit mandlovou nebo dát část mandlové a část hladké pšeničné, ať už v poměru půl na půl nebo 1:2.
reBarbora's kitchen