Bezlepkový čokoládový dort à la Děvče u plotny

Kristina Lund je Děvče u plotny, které "rádo peče a neustále se motá v kuchyni". Tak o sobě píše tato kreativní blogerka z Brna na svém blogu, kde se rodí dobroty k nakousnutí inspirované minimalismem, její babičkou a Skandinávií. Zajímá vás, co se stane, když se Děvče u plotny ponoří do světa čokolády a ochutná z něj ty nejlepší kousky? Správně! Vznikne na pohled minimalistický a zároveň delikátní čokoládový dort.

bonnat-cokolada-horka-cote-dIvoire-75-cokobanka-cz-blogerka-devce-u-plotny-bezlepkovy-cokoladovy-dort-3-upravene

Myslím, že čokoládových dortů není nikdy dost. Na blogu zatím nenajdete žádný bezlepkový, a tak nastal čas to napravit. Dort je upečený z mandlové mouky, krém jsem umíchala ze zakysané smetany a vysokoprocentní čokolády a do dortu jsem přidala slaďoučké podzimní hrušky.

Pokud chcete čistě čokoládový dort, můžete vynechat dušené hrušky. Nebo je nahraďte jiným ovocem, které máte rádi (já bych tam dala třeba borůvky nebo maliny) či marmeládou.

bonnat-cluizel-menakao-cokolada-horka-cokobanka-cz-blogerka-devce-u-plotny-bezlepkovy-cokoladovy-dort-LIGHT

V dortovém krému nenajdete žádný cukr. Čokoláda Bonnat Equateur je sladká sama o sobě a má jemné ovocné tóny, které ještě podpoří nakyslá zakysaná smetana a hrušky. Jestli chcete krém sladší, přidejte do něj trošku medu.

bonnat-cokolada-horka-cote-dIvoire-75-cokobanka-cz-blogerka-devce-u-plotny-bezlepkovy-cokoladovy-dort-LIGHT-5

Bezlepkový čokoládový dort

12 porcí

Korpus

  • 3 vejce
  • 80-130 g třtinového cukru, podle chuti
  • 60 g másla
  • 185 g mandlové mouky
  • 45 g kakaa holandského typu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 80 ml mléka

Dušené hrušky

  • 1 velká hruška
  • 100 ml vody

Krém

  1. Troubu předehřejte na 165 °C. Dno i boky dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Vejce ušlehejte spolu s cukrem do nadýchané pěny.
  3. Máslo rozpusťte a nechejte zchladnout.
  4. V misce promíchejte mandlovou mouku, prosáté kakao, prášek do pečiva a sůl.
  5. Do vaječného základu přisypejte suché ingredience, máslo, mléko a promíchejte. 
  6. Nalijte do formy a pečte přibližně 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už je korpus propečený, případně mu ještě chvilku dopřejte. 
  7. Korpus nechejte úplně vychladnout. Poté ho rozkrojte na tři pláty.
  8. Dušené hrušky. Z hrušek vykrojte jadřince, nakrájejte je na plátky a spolu s vodou dejte do hrnce. Vařte, dokud nebudou měkké.
  9. Až budete mít korpus i hrušky vychladlé, pusťte se do přípravy krému. Ne dříve, krém by vám ztuhnul.
  10. Krém. Kelímky zakysané smetany vytáhněte z lednice dvě hodiny předem, aby měla smetana pokojovou teplotu. 
  11. Zakysanou smetanu pak dejte do misky a ruční metličkou ji promíchejte.
  12. Čokoládu pomalu rozpouštějte ve vodní lázni, promíchávejte ji a hlídejte, aby se nepřipálila.
  13. Rozpuštěnou čokoládu nalijte k zakysané smetaně a rychle zamíchejte, dokud nevnikne hladký krém. 
  14. Spodní část korpusu dejte na servírovací talíř a lžící na něj rozetřete třetinu krému. Naskládejte na něj polovinu hrušek. Opakujte s další částí korpusu. Horní část ozdobte zbylým krémem a uhlaďte. 
  15. Dort dozdobte podle vlastní fantazie. Já jsem použila šišky a šípky, které jsem našla v lese.  
  16. Nechejte alespoň dvě hodiny ztuhnout v lednici a poté dort můžete servírovat. Z vlastní zkušenosti ale doporučuji nechat ho v noci přes noc. Všechny chutě se lépe propojí.

bonnat-cokolada-horka-cote-dIvoire-75-cokobanka-cz-blogerka-devce-u-plotny-bezlepkovy-cokoladovy-dort-LIGHT-4

Tento příspěvek vznikl ve spolupráci s ČokoBankou.cz, internetovým obchodem s čokoládou z rodinných čokoládoven. Děkuji za podporu mého blogu!

Kristina Lund