Stephane Bonnat - čokolatiér čaroděj

24294199_10155080630166127_7352945854882303254_n

Kdosi jednou řekl: "Vše dobré chce čas.“ Ať už jde o ukotvený vztah, chuťově propojené jídlo, či knihu napsanou přímo do srdce milionu čtenářů. Jestli to přísloví někdo přetavil do čokolády – je to Stephane Bonnat. Špička mezi čokolatiéry. Moderní čaroděj. Při všem internetu naprosto neodhalený alchymista.

Co o něm vůbec víme? Je z Francie, z městečka Voiron, znalost a vášeň pro čokoládu zdědil po pradědech, co zažehli pod kotlem tajemné výroby čokolády už před 250 lety. Čokoládu dodnes vaří napůl moderně a napůl za pomoci starých krámů po těch pradědech. Nikdo neví, jak to ten chlap dělá. Vloudit do čokolády chuť slunce, svůdnost černošky, spektrum duhy. Bonnat vám to namíchá a já vám to od srdce píšu. V mém sklípku degustátorky čokobanky.cz má pan Bonnat specialní poličku, co se nejrychleji plní a nejrychleji mizí. Magie? Asi. I sám pan Bonnat vypadá, že vypil magický elixír dlouhověkosti a mladosti. Je mu dle obrázku možná třicet a možná sedmdesát. Takový je – pan čaroděj – záměrně neprůhledný. Skromně postávající vedle palet a tun nejlepších čokolád světa.

stephane-bonnat-chocolatier

Co o tom mágu vědí statistiky? Jako první navrhl řadu čokolád pocházejících z bobů jedné oblasti, tzv. "single-origin“. Dnes jej vděčně napodobují ostatní. Jako první použil pojem "vintage“ – čokolády pocházející z jedné plantáže. Dnes pojem adoptovaný hlavně vinaři. Jako první zavedl "hořko-mléčné“ čokolády, tj. tabulky snoubící jemnost mléčných čokolád s hrubým obsahem kakaa těch hořkých. Dnes hit, který se vypaří z degustačních pultů čokobanky.cz vždy než bys řekl švec. Jakoby pan Bonnat před dvě stě lety od sudiček dostal požehnání a kouzelnou hůlku a jednoduše nikdy nezklamal. 

Mám k panu Bonnatovi jedinou výhradu. I obaly na čokolády vyhrabal po sudičkách – s poněkud prehistorickým soft-warem co se designu týče. Člověk uchopí produkt a neví, co je firma, co je jméno, co je odrůda, co je šotek tiskárny a co ťapka sudičky. V možnostech dnešní grafiky je pan mistr trošku archivní typ. Čokolády Bonnat nelze kupovat "povrchovýma očima“, jak se dnes kupuje takřka vše. Když sáhnete po Bonnat čokoládě, dokazujete hlubší znalost kvality a smysl pro zatím neviditelné kouzlo pod obalem. I zákazník se tak nechca stává mágem. Větří, co je dobré. Bonnat nemá špatnou čokoládu. Nemá ani dobrou čokoládu. Má jenom to, co bychom v brněnským hantecu nazvali: "špicovó mlsotu!“ 

BONNAT2

Ovšem, kdo něco kdy dokázal, tak ví, že za každou magií je jen vůle, vášeň, víra, píle, práce a další práce. Tohle na pana Bonnata víme. Pět měsíců v roce cestuje, zachraňuje ztracené odrůdy kakaovníků, obnovuje jejich plantáže a až teprve jejich ošetřované prastaré stromy opravdově zaplodí, až pak míchá mistr čokolády. Tak se zpět dostáváme k onomu přísloví: "Vše dobré chce čas.“ Žádné rychlokvašky! Excelence chce celoživotní záběr. Žádá investici roků a srdce. Dobrou chuť a životní inspiraci přeji!

Copyright © Eva Palátová, degustátorka Čokobanky.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení