Vánoce řádí :-). Poslední šance na doručení do Vánoc! Objednávejte nejpozději v pondělí 16. 12.

Přírodní sladidlo Erythritol

Erythritol v kostce 

Představujeme vám přírodní sladidlo Erythritol, které dodává sladkou chuť  "Low carb čokoládám" neboli "Čokoládám bez cukru" v naší nabídce, z čokoládovny Chocolate Hill. Ti, po pečlivém zvážení, vybrali Erythritol jako bezkonkurenčně nejlepší alternativu cukru. Proč? Získává se z přírodních bio produktů, má nulovou kalorickou hodnotu i glykemický index. V přiměřeném množství nemá nežádoucí účinky na trávení, je to antioxidant (zpomaluje proces stárnutí).

Ochutnejte čokolády bez cukru slazené Erythritolem z naší nabídky!

Více o Erythritolu

Erythritol je přírodní látka, patřící mezi polyoly (cukerné alkoholy), vyskytující se běžně v ovoci, zelenině a houbách. Najdeme ho ale také ve fermentovaných potravinách (např. sojová omáčka), je přirozenou součástí zvířecích i lidských tkání, krve, mozkomíšního moku. 

Ve skupině polyolů najdeme kromě Erythritolu i další sladidla jako xylitol, sorbitol, mannitol, lactitol a sukralózu, která jsou velmi rozšířená díky svým nízkým výrobním nákladům. Často se totiž vyrábí čistě synteticky. Tato sladidla se všechny pyšní relativně vysokou sladivostí, při zachování nízké kalorické hodnoty i glykemického indexu. Jsou vyzdvihovány také pro svůj pozitivní vliv na zdraví zubů a redukci zubního kamene. Mnoho z nich má ale negativní vliv na náš trávící systém - už v menších dávkách mohou způsobit průjmy a bolesti břicha. 

Na rozdíl od předchozích, je Erythritol bez nežádoucích účinků i při konzumaci do cca 50 g denně. Při vyšších dávkách už tyto účinky zaznamenány jsou, včetně pálení žáhy. Ovšem, abyste byli v obraze: pro konzumaci nad 50 g Erythritolu denně byste museli sníst více než 6 čokolád z Chocolate Hill (tabulka o 60g obsahuje 13% Erythritolu), a to vám jako váš přátelský dodavatel čokolád ani nedoporučujeme.

Další odlišností Erythritolu od jeho příbuzných je, že má dokonce nulovou kalorickou hodnotu a tedy i glykemický index. V tom si Erythritol nezadá pouze se Sukralózou. Je to proto, že tato sladidla v těle nemetabolizují, ale jsou vyloučena téměř beze zbytku močí, aniž by změnila hladinu glukózy a tedy i inzulínu v krvi. Proto to vypadá, že tato dvě sladidla jsou ideálními náhradami cukru.

Proč tedy čokolády nejsou slazeny Sukralózou? Sukralóza se kvůli její extrémní sladivosti (cca 600x  více než cukr) dodává s různými plnidly, aby bylo umožněno její přesné dávkování. Navíc je Sukralóza syntetizovaná čistě chemicky, v přírodním prostředí se běžně nevyskytuje, a tak má její použití negativní dopad na životní prostředí. Aby toho nebylo málo, Sukralóza může způsobovat změny ve střevní mikroflóře a vést tak k intoleranci na glukózu. Erythritol se naopak vstřebává z 90% už v tenkém střevě a do tlustého střeva se vůbec nedostane. 

Bio Erythritol, použitý v čokoládách Chocolate Hill se získává pomocí kvasinek a organicky získané glukózy, která pochází z produktů ekologického zemědělství (zejména kukuřice, doplněné o další bezlepkové plodiny). Obecně se erythritol nevyrábí synteticky, protože je to finančně ještě náročnější než přírodní získávání fermentací. Protože se poptávka po erythritolu zvyšuje, hledají se stále efektivnější způsoby jeho získávání (kromě kvasinek např. také pomocí hub nebo bakterií, které jsou schopné erythritol vytvářet za přítomnosti glukózy získávané z různých plodin).

Srovnejte Erythritol s jinými sladidly

Sladidlo Glyk. index Kalorie kcal./g Sladkost oproti cukru
Sacharoza (cukr) 65 3,9 1
Erythritol 0 0,2 0,7
Xylitol 13 2,4 1
Mannitol 0 1,6 0,6
Sorbitol 9 2,7 0,6
Maltitol 35 2,1 0,9
Lactitol 6 1,9 0,35
Sukralóza 0 0 320-1000

 

Sladidlo Účinky Vedlejší účinky
 Erythritol Vysoká zažívací tolerance, snadno odbouratelný z těla zachycuje volné radikály, zlepšuje zdraví zubů,  Výjimečně se může objevit pálení žáhy, plynatost nebo průjem. Doporučuje se nepřekračovat 50 g denně.
Xylitol Potlačuje zápach z úst, chrání zuby před kazem, podporuje vstřebání vápníku a vitamínu B Může zvyšovat tvorbu slin, způsobovat průjem a trávící potíže.
Mannitol Chrání zuby před kazem, pomáhá proti astmatu, snadno odbouratelný z těla Více jak 20 mg/kg tělesné hmotnosti může způsobit trávící potíže
Sorbitol Chrání zuby před kazem 20-30 g denně může způsobit trávící potíže
Maltitol hrání zuby před kazem, podporuje vstřebání minerálů Může způsobit průjmy a plynatost.
Lactitol Chrání zuby před kazem, podporuje vstřebání minerálů, snižuje pH střev a podporuje množní střevních bakterií Nad 20 g denně způsobuje průjmy a plynatost.
Sukralóza Snadno odbouratelná z těla Nevhodné pro lidi s intolerancí na fruktózu, způsobuje změny střevní mikroflóry a může tak vyvolat intoleranci glukózy

 

Proč je Erythritol nejlepší volba

Z výše uvedeného je vidět, že z dostupných sladidel je Erythritol nejlepší volbou pro svoje vlastnosti:

  • Téměř nulové kalorie - na rozdíl od jiných nízkokalorických sladidel projde traktem beze změn
  • Nulové zvýšení glykemického indexu (hladiny cukru v krvi) - je vhodným sladidlem pro diabetiky
  • Neprojímavý - neovlivňuje mikroflóru tlustého střeva, protože 90% se vstřebá už v tenkém střevě (dle studií je lépe rozložitelný než xylitol)
  • Nekarcinogenní - neškodlivost prokázaly cílené studie
  • Antioxidant - zpomaluje stárnutím bojem proti volným radikálům, a to účinněji než jiné cukerné alkoholy (díky své snadnější vstřebatelnosti)
  • Termostabilní  - do 160 stupňů Celsia

 Ochutnejte čokolády bez cukru slazené Erythritolem z naší nabídky!