Stephane Bonnat - čokolatier čaroděj

24294199_10155080630166127_7352945854882303254_nKdosi jednou řekl: „Vše dobré chce čas.“ Ať už jde o ukotvený vztah, chuťově propojené jídlo, či knihu napsanou přímo do srdce milionu čtenářů. Jestli to přísloví někdo přetavil do čokolády – je to Stephane Bonnat. Špička mezi čokolatiéry. Moderní čaroděj. Při všem internetu naprosto neodhalený alchymista.

Co o něm vůbec víme? Je z Francie, z městečka Voiron, znalost a vášeň pro čokoládu zdědil po pradědech, co zažehli pod kotlem tajemné výroby čokolády už před 250 lety. Čokoládu dodnes vaří napůl moderně a napůl za pomoci starých krámů po těch pradědech. Nikdo neví, jak to ten chlap dělá. Vloudit do čokolády chuť slunce, svůdnost černošky, spektrum duhy. Bonnat vám to namíchá a já vám to od srdce píšu. V mém sklípku degustátorky čokobanky.cz má pan Bonnat specialní poličku, co se nejrychleji plní a nejrychleji mizí. Magie? Asi. I sám pan Bonnat vypadá, že vypil magický elixír dlouhověkosti a mladosti. Je mu dle obrázku možná třicet a možná sedmdesát. Takový je – pan čaroděj – záměrně neprůhledný. Skromně postávající vedle palet a tun nejlepších čokolád světa.

Co o tom mágu vědí statistiky? Jako první navrhl řadu čokolád pocházejících z bobů jedné oblasti, tzv. „single-origin“. Dnes jej vděčně napodobují ostatní. Jako první použil pojem „vintage“ – čokolády pocházející z jedné plantáže. Dnes pojem adoptovaný hlavně vinaři. Jako první zavedl „hořko-mléčné“ čokolády, tj. tabulky snoubící jemnost mléčných čokolád s hrubým obsahem kakaa těch hořkých. Dnes hit, který se vypaří z degustačních pultů čokobanky.cz vždy než bys řekl švec. Jakoby pan Bonnat před dvě stě lety od sudiček dostal požehnání a kouzelnou hůlku a jednoduše nikdy nezklamal. 

ivoire-1920Mám k panu Bonnatovi jedinou výhradu. I obaly na čokolády vyhrabal po sudičkách – s poněkud prehistorickým soft-warem co se designu týče. Člověk uchopí produkt a neví, co je firma, co je jméno, co je odrůda, co je šotek tiskárny a co ťapka sudičky. V možnostech dnešní grafiky je pan mistr trošku archivní typ. Čokolády Bonnat nelze kupovat „povrchovýma očima“, jak se dnes kupuje takřka vše. Když sáhnete po Bonnat čokoládě, dokazujete hlubší znalost kvality a smysl pro zatím neviditelné kouzlo pod obalem. I zákazník se tak nechca stává mágem. Větří, co je dobré. Bonnat nemá špatnou čokoládu. Nemá ani dobrou čokoládu. Má jenom to, co bychom v brněnským hantecu nazvali: „špicovó mlsotu!“ 

Ovšem, kdo něco kdy dokázal, tak ví, že za každou magií je jen vůle, vášeň, víra, píle, práce a další práce. Tohle na pana Bonnata víme. Pět měsíců v roce cestuje, zachraňuje ztracené odrůdy kakaovníků, obnovuje jejich plantáže a až teprve jejich ošetřované prastaré stromy opravdově zaplodí, až pak míchá mistr čokolády. Tak se zpět dostáváme k onomu přísloví: „Vše dobré chce čas.“ Žádné rychlokvašky! Excelence chce celoživotní záběr. Žádá investici roků a srdce. Dobrou chuť a životní inspiraci přeji!

Copyright © Eva Palátová, degustátorka čokobanky.cz

 Čokolády od Bonnat si račte vybrat v následujících odděleních:

chocolat-amerique-1920_1Čokolády z jednotlivých plantáží (Brazílie, Ekvádor, Haiti, Indonésie, Kuba, Madagaskar, Mexiko, Peru, Pobřeží Slonoviny, Srí Lanka, Trinidad, Venezuela

plaquettes-1920Čokolády z vybané kombinace bobů a horká čokoláda

148-1_02-bonnat-fraize-ivoireČokolády s příchutěmi