Umění degustace čokolády

Ajala-cokolada-vyrobci2-cokobanka-czAutor: Ajala (čokolatiéři Ajala)

Jak si vychutnat umění degustace čokolády a zakusit tuto lahůdku všemi smysly? Poradíme vám, jak na to! Protože s čokoládou je to podobně jako s dobrým vínem. Jde o požitek pro všechny smysly, který si zaslouží být vychutnáván pomalu a se zavřenýma očima. ;-)

1. Najděte si klidné místo, kde Vás nebude obtěžovat okolní hluk ani pachy. Příjemné místo, kde se budete moci plně soustředit na zážitek chutí a vůní, který vás čeká. 

2. Napijte se trochu čisté vody, ať si očistíte chuťové pohárky. Můžete také sníst kousek jablka nebo chleba. Čistá ústa bez chuťových zbytků po předchozím jídle jsou důležitá pro vnímání jemných nuancí bohatých chutí čokolády.

3. Připravte si kousek čokolády, kterou budete ochutnávat. Měl by být dostatečně velký – alespoň 5g. Příliš malý kousek by vám neumožnil všimnout si všech jemných chuťových tónů při pozvolném rozpouštění čokolády v ústech. ;-)

4. Pokud uchováváte čokoládu v ledničce, nechte ji před degustací zahřát na pokojovou teplotu. Chlad znemožňuje rozpoznávání jemných odstínů chutí.

5. Prohlédněte si čokoládu. Povrch by měl být čistý, bez skvrn či "map". Povrch pokrytý bílým povlakem může indikovat, že čokoláda prošla tepelným šokem (což chuťově naštěstí na závadu není). "Mapy" různých odstínů zase poukazují na špatně provedené temperování. Dobře připravená čokoláda má povrch sametově lesklý. Všimněte si barvy čokolády. Jaký barevný nádech pozorujete? Do růžova, purpurova, oranžova...

Amedei-cokolada-liskove-orechy-kousky-cokobanka-czAutor: Amedei

6. Rozlomte vzorek napůl. Slyšeli jste jasný a čistý "snap"? Tak by to mělo být! Kvalitní čokoláda by též měla mít čistý a jasně definovaný zlom. Žádné rozdrolené okraje!

7. Přivoňte si k čokoládě v místě rozlomení. Vychutnejte vůni. Cítíte květiny, suchou trávu, vlhký les, houby, tabák... ? Popusťte uzdu fantazii při popisu vůní. Vůně také aktivují váš jazyk a připravují ho na požitek, který následuje...

8. Vložte kousek čokolády na jazyk a nechte ji zahřát na teplotu těla. Dovolte jí na vašem jazyku zvolna roztát. Můžete ji rozkousnout na několik menších kousků. Ale nežvýkat! :) Teď ochutnáváme, nejíme! Tento krok je klíčový, poněvadž umožní kakaovému máslu, aby se rovnoměrně rozprostřelo po celých ústech, což umlčí jakoukoli hořkost a svíravost, jež by mohla v čokoládě být.

9. Jak čokoláda zvolna roztává, pozorujte hru chutí, jež se zvolna rozbalují na vašem jazyku. Všimněte si, že na různých místech jazyka vnímáte trochu jiné chuťové odstíny. Tání také postupně uvolňuje různé těkavé složky, které vnímáme jako měnící se aroma. Zavřete oči a plně si vychutnejte tento okamžik blaženosti. Nezapomeňte ani na texturu čokolády. Dobře připravená čokoláda, jež prošla dlouhým konšováním, je tak hlaďoučká, že nerozeznáte jazykem jednotlivé částečky, z nichž se skládá. Naopak nekvalitní čokoláda mívá zrnitou, téměř "cementovou" texturu.

10. Blížíme se k závěru. Jak se chuť vyvinula? Je hořká, těžká, lehká...? Byla textura hlaďounká, nebo zrnitá? Všimněte si dojmů v okamžiku, kdy vás čokoláda opouští. Zůstává chuť ještě dlouho ve vašich ústech, nebo zmizí rychle "bez rozloučení"?

11. A nyní můžete celý proces degustace zopakovat s jiným vzorkem čokolády. Vzájemné srovnání zvýrazní jedinečné chuťové tóny různých druhů čokolád. Nezapomeňte opět propláchnout chuťové pohárky, než začnete s dalším kouskem čokolády. ;-)

Michel-Cluizel-tabulky-cokolady-cokobanka-cz-orezAutor: Michel Cluizel

Umění Degustace Čokolády v kostce

Najděte si příjemné místo, prohlédněte si čokoládu, naslouchejte jí, když se láme, přivoňte k ní, a pak ji nechte velmi zvolna rozpouštět v ústech, místo abyste snědli celou tabulku na posezení. :)